Kokos doceniany jest od wieków. Stosowany jest w kuchni, produkcji przemysłowej, upiększaniu. W wielu krajach uważany jest za roślinę, która jest źródłem zdrowia i piękna. Może być spożywany na surowo lub jako składnik ciepłych dań.
Smak kokosa kojarzy się z lekkością i luksusem. Z jego białego wnętrza powstaje mleko kokosowe, które dodaje się do sosów, zup, mięsa albo jako składnik owsianki czy zdrowych koktajli odchudzających. Jest ono lekkostrawne, zawiera witaminy i minerały. Bardzo dobrze gasi pragnienie, Woda kokosowa obniża ciśnienie i redukuje stres.
Z wnętrza kokosa powstaje mąka kokosowa. Źródło błonnika i białka z małą zawartością cukrów. Można wykorzystać ją do wypieku ciasteczek. Z orzecha kokosowego wywtarzany jest olej kokosowy, wykorzystywany w smażeniu, pieczeniu albo w nawilżaniu. W kosmetyce i przemyśle stosuje się węgiel kokosowy, który ma właściwości oczyszczające.